?

Log in

Next Entry

mijn eerste maanden in china

hoi iedereen,

 

Ja ik weet het. Het is een schande dat ik nu pas iets schrijf of iets van me laat weten maar ik had het gewoon heel erg druk hier en het verre China. Ik moet zeggen dat ik jullie allemaal heel erg mis en dat de cultuur hier soms wat overweldigend is.

 Misschien hebben sommige al gehoord dat ik nu in Shenyang zit. Een grote industrie stad in het noorden van China. en iedereen maar zeggen dat het hier erg koud zou zijn, maar dat is niet waar. Het is her ongeveer -3  graden en warm genoeg om niet gekleed te gaan als een Eskimo. Terwijl ik dit schrijf schijn de zon en is de lucht helder blauw.

Voor iedereen die spelfouten vind en andere taal fouten in mijn taalgebruik, weet wel dat ik hier al meer dan anderhalve maand zit en alleen maar Engels hoor en praat. Mijn Nederlands gaat natuurlijk een beetje (veel) achteruit.

De school waar ik in werk is heel erg mooi en kleurig. Ik zal vast nog wel eens foto’s bijvoegen misschien. Veel van de mensen hier zijn aardig en vrolijk. Maar alle juffen hier zijn heel erg streng.  O nee sommige van jullie weten niet eens op wat voor school ik zit. Dit is een kindergarten. Een stoor van kleuter/onderbouw van een basis school. We hebben hier kinderen met de leeftijden 3 tot 6 (en een paar 2 jarige). Ik zelf geef les aan de 3 tot 4 jarige. Dat zijn 6 lessen op een dag. Iedere les is 30 minuten lang en bij elkaar zijn dat dus 3 uren. Nou klinkt dat niet echt veel maar dat is wel het geval. Die kleine kinderen hier zijn niet allemaal even oplettend en leuk. Ze zien er misschien schattig uit maar van binnen zijn het soms wel duiveltjes.  Ze willen niet luisteren, lopen rond, stampen met hun voeten, vinden jou kleding interessanter dan je verhalen en willen over het algemeen meer aan jou zitten dat doen wat je van ze vraagt. Het vervelende is ook dat ze gewoon niet begrijpen wat je allemaal zegt. Nou ik  heb het eigenlijk wel erg makkelijk. Mijn huisgenoot Phoebe (18 komt uit Engeland) heeft het zwaarder. Zij moet de allerkleinste lesgeven voor 15 minuten. De allerkleinste zijn de 2 en een half jarige tot 3 jaar. Zij spreken helemaal geen Engels en bijna geen chinees. De meeste zitten haar maar versuft aan te staren en beginnen te huilen als je te dicht bij ze komt. Ik zelf heb er ook een paar van in mijn klas. Verder moet Phoebe ook nog eens een les geven van een uur aan de oudere meer gevorderde klas. De ouders van die leerlingen betalen meer aan de school voor meer Engelse lessen en dus word er veel van ons verwacht. Die kinderen weten best wel veel maar het is moeilijk hun niets nieuws uit te leggen omdat ze niet snappen wat je bedoelt. De lerares (Amenda)  in die klas is ook de best Engels sprekende persoon in de gehele school. Nou denken jullie vast dat, dat erg goed is maar nee. Dit is en blijft China. Phoebe die dus uit Engeland komt kan bijna niet met haar praten. Ik zelf gebruik gewoon babytaal. Met mij kan ze dus wel een beetje praten. Voor zo’n Chinese lerares is het makkelijker Engels te leren aan de kleine niet begrijpende kinderen. Zij kan gewoon even vertalen wat ze zegt en het is duidelijk. Wijzelf moeten tekeningen maken en ze aan de kinderen laten zien. En na 4 lessen de zelfde tekeningen laten zijn ben jij het wel zat (6 x het zelfde in iedere klas, of 2x 3x de zelfde lessen voor de verschillende niveaus van de leerlingen) ook de leerlingen zijn ze dan wel zat die 5 verscheurde en gekreukte tekeningen. Nu vraag je je misschien af waarom ze verscheurd en gekreukt zijn. Dat zal ik je uit leggen.

De vorige buitenlandse leraren hier hebben waarschijnlijk de leerlingen geleerd de tekeningen te slaan en aan te raken, er op te staan, ze te verkreuken, en te scheuren, wanneer ze maar kunnen. Als je ze schuin legt komt er altijd wel een jongetje of meisje aan gehold om ze met veel getrek en geduw naar de andere toesnellende studenten proberen recht te trekken. Aaah, dat klinkt lief maar naar 3 keer wil je dat ze op houden, en na 8 keer wil je dat ze op hun stoel blijven zitten, en na 15 keer wil je dat ze stokken elkaar te bespringen en op de grond te vallen, en na…. Je snapt het wel. Het word erg vervelend na een aantal keer.

Omdat ze je niet verstaan moet je ze eerst een paar bevelen leren in het Engels. Sta en zit zijn de eerste dingen die ik ze wil leren. Nou heb ik het al anderhalve week geprobeerd, en de meeste groepen snappen het nu wel maar twee groepen willen het maar niet overnemen. In een groep blijven ze allemaal zitten, en in de andere groep rennen ze naar me toe zodra ik zeg sta. Dan vallen ze allemaal weer en moet ik ze boos overeind trekken, ze boos aan kijken en ze terug sturen naar hun plaats. Dat lukt me nog niet erg. Ik vroeg Amenda waarom  ze dat doen en zij haalde alleen maar haar schouders op. Nu is er ook een andere lerares die een  beetje Engels kan en zij helpt me met haar klas, en leerde me een paar simpele bevelen en complimentjes. Ook heeft ze gezegd dat ze me wel wil helpen met mijn chinees als ik haar help met haar Engels.

Iedere doordeweekse dag heb ik dus 6 klassen van een half uur. Dat zijn drie simpel () en drie middel () klassen. De groepen 1, 2 en 3 (一二) zo dat zijn alle Chinese tekens die ik nodig heb in de school.

Maar nu moet ik echt gaan slapen en lessen plannen. Ik weet nog niet wat ik de kinderen morgen ga leren.

 

Doei, doei iedereen.

Comments

( 2 comments — Leave a comment )
(Deleted comment)
la_ma7
Mar. 13th, 2011 01:10 pm (UTC)
Re: Hey Lotte
das niet waar ik zag je nog op die open avond in het vmbo gebouw laatst toe je met je zusje daar was. en ik met de mijne

lotje
fvanv
Mar. 25th, 2011 01:46 am (UTC)
Zoen
Lieve Lotte,
Een aai over je bolletje en een zoen van oma en opa!!
( 2 comments — Leave a comment )

Latest Month

May 2011
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by LiveJournal.com
Designed by Taylor Savvy